Vlaams klimaatplan naar nieuws overzicht

16 November 2021

Nieuwbouw

Voor woningen springt het verbod op gasaansluitingen in nieuwbouw in het oog. Vanaf 2023 mogen nieuwe woningen alleen nog fossielvrij verwarmd worden. Met het gasverbod wil de regering gezinnen die bouwen naar een warmtepomp duwen. De regering installeert wel een overgangsmaatregel. Nog tot 2026 is het toegelaten een hybride warmtepomp - een combinatie van een gasketel met een warmtepomp - te plaatsen in een nieuwbouw.

Een noodzakelijke voorwaarde voor het gasverbod is dat warmtepompen, die op elektriciteit draaien, financieel aantrekkelijk zijn. De premie voor warmtepompen wordt opgetrokken tot 2.250 euro. De regering zal de energieregulator VREG vragen de distributienettarieven voor eigenaars te verlagen. Een lastenverschuiving van elektriciteit naar gas moet de aantrekkelijkheid van een warmtepomp in de hand werken. Aan die taxshift wordt verder gewerkt.

Renovatieplicht

Waar al langer consensus over was, is de renovatieplicht. Wie na 2023 een huis koopt met een EPC-label E of F moet dat binnen vijf jaar renoveren tot het zuinigheidsniveau D. Daar wordt een renteloze renovatielening van 20.000 euro aan gekoppeld. Volgens de Confederatie Bouw kost het tussen 26.000 en 37.000 euro om zo'n woning te renoveren naar een D-label. Wie al een woning heeft, wordt verder gestimuleerd om te renoveren. Die gezinnen krijgen een extra premie en kunnen afhankelijk van de energie-inspanning een lening tot een negatieve rente tot 1,5 procent afsluiten. 

Bron: Vastgoedflitsen 1868 - weekblad van CIB Vlaanderen

Delen op

Wil jij ook verkopen/verhuren? Contacteer ons